Koncentrát, izolát či hydro protein?

Tak jaký? Máte v tom chaos? Nevíte k čemu je který dobrý? Přijde vám to stejné? Není jsou tam rozdíly, dle cílů.. Krátky popis dole v článku. Tak hezké čtení, jo a naokraj já užívám roky koncentrát a jsem spokojený.

Často se stává, že si při výběru proteinu lámete hlavu, který vybrat, aby vám přinesl maximální efekt. Je ale rozdíl, jestli sáhnete po klasickém koncentrátu, nebo zvolíte například hydrolyzát. Oba dva se liší nejen cenou, ale také způsobem užití a jejich benefity.

Zde se vám pokusím stručně popsat základní druhy proteinů a doufám, že si při vašem příštím nákupu vyberete ten nejlepší!

1.KONCENTRÁT

Syrovátkový koncentrát je nejběžnější formou bílkoviny. Často označovaný jako 100% Whey Protein. Tato forma proteinu je cenově nejdostupnější a to zejména z důvodu, že není očištěná od tuku a mléčného cukru – laktózy. Z tohoto důvodu může u citlivějších jedinců vyvolávat trávicí potíže, či pocit diskomfortu. Koncentráty jsou vhodné kdykoliv během dne, do ovocných koktejlů nebo samotné na svačinku a doplnění bílkovin. Vynikají lahodnou chutí a mohou obsahovat i zhušťovadla. Ta však zbytečně zpomalují trávení.

2.IZOLÁT

Izolát je pokročilejší formou koncentrátu a to zejména ve způsobu čištění. Tento druh proteinu je zbaven od přebytečného tuku a hlavně laktózy, což usnadňuje jeho trávení. Navíc, koncentrace bílkoviny na jednu odměrku je u izolátu vyšší než u koncentrátu. Tento typ je rychleji vstřebatelný a proto je vhodnější po tréninku. Kvůli své čistotě jej není vhodné používat v kombinaci s mlékem, což by bylo zbytečné nošení dříví do lesa. Nepoužívejte jej ani pro kulinářské umění, byly by to zbytečně vyhozené peníze. Izolát je vhodným doplňkem do diet. Jeho využitelnost je oproti koncentrátu v době po tréninku vyšší. Vhodný pro jedince citlivé na laktózu.

3.HYDROLYZÁT

Proteinový hydrolyzát, nebo-li zkráceně hydro. Tento typ proteinu je nejoblíbenější u profesionálů. Jedná se totiž o nejrychleji vstřebatelnou bílkovinu, která je díky chemickému „před-trávení“ rozštěpena a okamžitě využita. Chuť tohoto proteinu je velice specifická a nahořklá, avšak na tuto chuť si rychle zvyknete a oblíbíte si ji. Hydrolyzát je naprostou volbou číslo jedna v době po tréninku, kdy využijete jeho maximální potenciál. Hydrolyzát je ze všech uvedených typů nejdražší, avšak je nejvíce využitelný. Koncentrát, Izolát nebo Hydrolyzát? – Který protein vybrat a získat maximum?

KTERÝ JE NEJLEPŠÍ?

Je třeba si uvědomit, že základním pilířem úspěchu je vyvážený jídelníček a dostatek bílkovin. Správné načasování a volba proteinu je pouhou třešničkou na dortu. Žádný z uvedených typů není nejlepší ani nejhorší, záleží jen na vašich potřebách. Cena, kvalita a rychlost vstřebávání bílkoviny – to jsou hlavní orientační body, díky kterým se rozhodnete pro nejlepší formu přesně pro vás!

30.07.2017